Vďaka podpore Nadačného fondu Telekom sa podarilo zachrániť desiatky hektárov vzácnych mokradí

Vďaka podpore Nadačného fondu Telekom sa podarilo zachrániť desiatky hektárov vzácnych mokradí

Mokrade sú často prehliadanými hrdinami našej prírody. Tieto zelené oázy plné života dokážu zadržiavať vodu, regulovať klímu a poskytovať útočisko pre množstvo živočíchov.

Vďaka neúnavnej práci ochranárskeho združenia BROZ a podpore Nadačného fondu Telekom sa na Slovensku podarilo zachrániť desiatky hektárov vzácnych mokradí, obnoviť stovky metrov kanálov a vrátiť život do oblastí, ktoré boli dlhé roky suché. Pozrime sa, ako tieto projekty menia naše životné prostredie a pomáhajú v boji proti klimatickým zmenám.

Prečo sú mokrade také dôležité?

Mokrade zohrávajú kľúčovú úlohu v udržiavaní ekologickej rovnováhy. „Mokrade majú schopnosť zadržiavať vodu, čím znižujú riziko povodní a zároveň pomáhajú udržiavať vlhkosť v krajine počas suchých období. Sú tiež domovom pre množstvo ohrozených druhov vtákov, obojživelníkov a hmyzu,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka ochranárskeho združenia BROZ Mgr. Miriam Miláčková, PhD.

Mokrade zároveň prispievajú k boju proti klimatickým zmenám, pretože slúžia ako prirodzené zásobárne uhlíka a zlepšujú kvalitu ovzdušia. V krajine, ktorá je stále viac závislá na intenzívnom poľnohospodárstve, sú mokrade životne dôležité.

Ako BROZ obnovuje mokrade na Slovensku

Práve ochrane týchto cenných biotopov sa venuje ochranárske združenie BROZ (Bratislavské regionálne ochranárske združenie). „Jedným z našich najúspešnejších projektov bola revitalizácia mokradí Istragov,“ hovorí M. Miláčková. „V roku 2022 sme obnovili 700 metrov kanálov, čo umožnilo zaplavenie oblasti, ktorá bola suchá 30 rokov. Vďaka tomu sme vrátili život do 70 hektárov mokradí,“ vymenúva riaditeľka BROZ-u.

Ďalší úspešný projekt sa zameriava na Čiližské močiare, kde sa v roku 2023 podarilo pridať 42 hektárov k existujúcej mokradi, čím vznikla oblasť s viac ako 100 hektármi biodiverzitnej oázy uprostred poľnohospodárskej krajiny.

V roku 2024 sa plánovaná revitalizácia bočného ramena rieky Dunaj – Foki. Tento projekt sa zameral na odstránenie prekážok, ktoré bránili prirodzenému prúdeniu vody. Výsledkom je obnova vodného toku v dĺžke 2,24 km, čo prinesie ďalšie benefity pre miestnu biodiverzitu. „Vtok a výtok do ramena Foki budú otvorené na úroveň pod hladinu nízkej a regulačnej plavebnej vody, čo umožní celoročnú komunikáciu bočného ramena s hlavným korytom rieky a tak umožní aj voľnú migráciu rýb v tomto úseku,“ objasňuje M. Miláčková.

Výzvy pri ochrane mokradí a ich pozoruhodné výsledky

Ochrana mokradí je dlhodobá a náročná práca, ktorá prináša aj ťažkosti. „Jednou z najväčších výziev, s ktorou sme sa stretli, je získavanie súhlasov od vlastníkov pozemkov a potrebných inštitúcií,“ uvádza M. Miláčková. Napriek týmto prekážkam sa však podarilo dosiahnuť pozoruhodné výsledky. „V mokradi pri Čiližskej Radvani sme vybudovali jazierko s rozlohou 1 813 m², ktoré pomáha zadržiavať vodu počas suchých období,“ dopĺňa.

Obnova mokradí v číslach

  • 42 hektárov
  • 700 metrov kanálov
  • 2,24 kilometra obnoveného vodného toku

Finančná podpora Nadačného fondu Telekom

Nadačný fond Telekom zohráva dôležitú úlohu v úspechu projektov na záchranu mokradí. „K podpore mokradí sme sa dostali náhodou. Pred pár rokmi sme hľadali organizáciu, ktorá sa venuje záchrane vzácnych biotopov na Slovensku. Chceli sme tak podporiť ochotu zákazníkov priniesť nám do predajní starý mobilný telefón, ktorý ekologicky zrecyklujeme, aby sa šetrili zdroje pri výrobe nových. A objavili sme toto prírodné bohatstvo kúsok od Bratislavy. Okrem finančných prostriedkov sa snažíme aj motivovať našich kolegov a kolegyne, aby v rámci dňa navyše na dobrovoľníctvo, priložili ruku k dielu. Práve v novembri sa chystá takmer 50 kolegov a kolegýň sadiť stromčeky v lokalite Ostrovné lúky,“ povedala Tatiana Švrčková, manažérka spoločenskej zodpovednosti Slovak Telekom.

Čo čaká mokrade v budúcnosti?

Záchranou mokradí Istragov, revitalizáciou Čiližského močiara a bočného ramena rieky Foki to nekončí. Ochranárske združenie BROZ plánuje ďalšie aktivity v ochrane biodiverzity. „Do budúcnosti plánujeme ďalšie projekty na obnovu riečnych ramien a mokradí v oblasti Dunaja,“ dodáva Miláčková. Cieľom je zlepšiť vodný režim na viac ako 150 hektároch mokradí. Tieto projekty budú mať významný dopad nielen na ochranu prírody, ale aj na udržateľné hospodárenie s vodnými zdrojmi v tejto oblasti.